Reactie op NVA reactie

Blog

Reactie op NVA naar aanleiding van de EditieNL uitzending

Reactie op kritiek van NVA

22 november was de Mente Autisme op EditieNL, dit gaf een storm van reacties en vragen. Vanuit de NVA had Joli Luijckx commentaar/kritiek op de Mente hoofdband. Ik kan volledig begrijpen dat een organisatie als de NVA terughoudend is bij nieuwe ontwikkelingen en niet snel iets gaat aanraden, dit gezien de autoriteit die zij vertegenwoordigen. Ik vond haar reactie daarom in principe behoorlijk genuanceerd. Ook in andere persberichten gaf ze er commentaar op. Hieronder zet ik haar commentaar/kritiek uiteen en mijn antwoorden hierop:

 • Er is nog (te) weinig onderzoek gedaan naar de hoofdband

  • De band is juist zeer zorgvuldig onderzocht, dit middels een zeer uitgebreide klinische studie in Florida. Deze studie is van dusdanige kwaliteit uitgevoerd dat de Mente Autisme op grond hiervan “FDA approval” krijgt in de loop van 2019. Dit betekent dat de wereldwijd hoogst gewaardeerde autoriteit op het gebied van de geneeskunde de werkzaamheid ervan erkend bij autisme.
  • Deze studie is zeer zorgvuldig uitgevoerd, met een zeer sterke placebogroep. Dit is namelijk makkelijker uit te voeren met de Mente hoofdband in vergelijking met traditionele neurofeedback (neurofeedback is de achterliggende techniek van de Mente Autisme). Zie je bij traditionele neurofeedback steeds opbouwende kwaliteit van onderzoeken. Bij de Mente Autisme is in één keer een ijzersterke studie uitgevoerd. Daarnaast gaat Mente Autisme uiteraard meer onderzoek laten uitvoeren in de toekomst, wellicht ook voor andere diagnoses dan autisme.
  • Naast deze studie zijn er ook voorgaande studies uitgevoerd naar de Mente Autisme, deze kun je hier terugvinden.
  • Het achterliggende principe van de Mente Autisme is neurofeedback. Neurofeedback, op de juiste manier uitgevoerd, is volgens meta-analyses een effectieve therapie bij onder andere ADHD.
 • Werkt het bij alle kinderen met autisme?

  • Voor de aanschaf van de band krijgen kinderen een hersenmeting. Deze hersenmeting screent erop of de Mente Band aansluit bij het hersenprofiel van het kind dat de band gaat gebruiken. Als het hersenprofiel niet aansluit is de kans op werking minder en raadt ik het af om de band te gebruiken.
  • Bij elke therapie/interventie/medicijn is er een bepaald percentage van de kinderen die de effecten zal ervaren. Omdat er altijd een klein percentage zal zijn dat geen effecten zal ervaren is er een retourperiode van 60 dagen. Als er binnen 4 tot 8 weken geen significante verbeteringen komen, dan is de kans klein dat dit na deze periode nog zal gebeuren. Zeker gezien de intensiviteit van de therapie met de Mente (dagelijks).
 • Niet alle kinderen zullen de band 40 minuten per dag kunnen dragen

  • De praktijk leert dat, soms na een gewenningsperiode, veel kinderen de band kunnen en willen dragen. Zeker als ze op den duur merken dat ze baat hebben bij de therapie. Bij de hersenmeting kan vaak ook meteen even de band geprobeerd worden. Mocht de band niet verdragen worden dan kan er eerst een tijd geoefend worden met een badmuts of tennishoofdband. In overleg testen we dus of je kind de band goed verdraagt. Daarnaast is er ook altijd nog de 60 dagen retourperiode. Mocht in de praktijk blijken dat de therapie toch niet volgehouden kan worden dan kan de band teruggestuurd worden.

Ik hoop dat deze post antwoord geeft op vragen. Voor meer vragen zijn wij altijd te benaderen via mail, chat of telefoon.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang meer informatie over Mente Autisme

Tevens krijg je het direct te horen als er nieuws of updates zijn